Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΕΑΒ

Μετρήσαμε στην είσοδο 763, τόσους προλάβαμε, μετά χάσαμε τον λογαριασμό.

Όσοι παρευρέθησαν στην φετινή εκδήλωση της ΠΑΣΚΕ ΕΑΒ είχαν όρεξη για γλέντι και όχι για τυπικές διαδικασίες εισόδου, (ποιο τραπέζι, πόσο κοντά στην πίστα, σάλα ή εξώστη κλπ).

Τα μικροπροβληματάκια ταξιθεσίας που δημιούργησε η απρόσμενη προσέλευση λύθηκαν στην στιγμή και όλοι μας παραδοθήκαμε στην μαγεία της μουσικής, με το καλλιτεχνικό σχήμα και την άψογη (στυλ υπερπαραγωγής) σκηνοθεσία να μας μεταφέρει εκστασιασμένους σε κόσμους ονείρου, γλεντιού, κεφιού και ατέλειωτης διασκέδασης!

Θα αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει ευχόμενοι πάντα τέτοια και, του χρόνου ακόμα περισσότεροι με λιγότερες έγνοιες αλλά με την ίδια συναδελφική διάθεση!

Αξίζουν πιστεύουμε δυο καλά λόγια σε εκείνους που προσπάθησαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσής μας!
-------------------------------------- 

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΧΤΑΡΜΑ


• Παίρνεις μια Αεροπορική Βιομηχανία

• 2500 οικογένειες εργαζομένων  
• έναν υπέρμετρα φιλόδοξο διοικούντα –για τον εαυτό του 
• λίγους αυλικούς και  
μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταφέρνεις να διαλύσεις μια Επιχειρηματική Μονάδα Ηλεκτρονικών και όχι μόνο.

Καταφέρνεις να στήσεις ένα πλήρως ελεγχόμενο και συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης και μετά καμαρώνεις για τα προϊόντα που φτιάχναμε στο παρελθόν και τα έχασες – PATRIOT. (Foto) 

 Παραπονιέσαι, δήθεν τάχα, για τις προσφορές που έχασες, αφού βέβαια δεν ασχολήθηκες με τον ανταγωνισμό, ακολούθησες λάθος τιμολογιακή πολιτική και δεν ρώτησες ποτέ αν διαθέτεις κοστολογικό σύστημα.


Προσποιείσαι για τα αποτελέσματα της ύφεσης, ενώ διέλυσες τα συνεργεία καρτών, κατασκευών, ground, avionics και όχι μόνο.


Καιρός είναι να αρχίσουμε σοβαρά να ψάχνουμε στην Ελληνική και Διεθνή αγορά για προγράμματα ηλεκτρονικών.
  • Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις και τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες που διαθέτουμε ακόμα-Π.Α.
  • Ας κοστολογήσουμε γρήγορα, σωστά, και ουσιαστικά τις εργασίες μας και ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε την Επιχειρηματική Μονάδα Ηλεκτρονικών κερδοφόρα!
-------------------------------------------------------

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΗΛΩΣΗ!!!!!


Πηγή: Πρώτο θέμα

Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις του Γεράσιμου Γιακουμάτου στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 9,89 και την εκπομπή των Δήμου Βερύκιου και Δημήτρη Σταυρόπουλου.
«Λυπάμαι που δεν είχα το θάρρος να ρίξω την κυβέρνηση Καραμανλή για να γλιτώσω και τον Καραμανλή και τη χώρα. Ζητώ συγγνώμη» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρώην υφυπουργού Εργασίας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη Νέα Δημοκρατία. Οπως συμπλήρωσε πάντως ο κ. Γιακουμάτος, αν έκανε κάτι τέτοιο «θα έτρωγαν ξύλο ακόμα και οι κληρονόμοι μου».
Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι δεδομένης της κατάστασης, πρέπει πλέον να μπει πρώτα το συμφέρον της χώρας και όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπογράμμισε την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά στοιχεία και ζήτησε να «τιμωρηθούν οι ψεύτες».
Τέλος, υποστήριξε τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τις δηλώσεις του περί άδειων ταμείων, ενώ αναφερόμενος στη δική του θητεία στο συγκεκριμένο υπουργείο σημείωσε ότι έδωσε μάχες, αλλά ήταν μόνο ένας «υφυπουργίσκος».
-------------------------------------------------------------

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 13-01-2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ». ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
1. Οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Τόσο κατά την συνάντηση όσο και από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, αποδίδουν καρπούς. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής Κυβέρνησης απαιτείται κατεπειγόντως, για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν ν' απαντηθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, έχει αρχίσει μια δράση, ούτως ώστε ν' αρχίσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, μία δημοσιονομική παγίωση πρέπει να αρχίσει το 2010 και το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει κάτω από το 3% το 2012.»
2. Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων και το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας, «την οποία εμείς εγγυόμαστε ότι θα κατακτήσουμε και πάλι, συστηματικά, βήμα-βήμα, πρώτα απ' όλα απέναντι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και διεθνώς».
3. Ενδεικτική της γενικευμένης αναξιοπιστίας που κληρονομήσαμε είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές, που δημοσιεύτηκε μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου.
- Η Έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία ξεκίνησαν με την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 και ολοκληρώθηκαν με την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης έως τον Οκτώβριο του 2009, καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Είναι προφανές πως στην περίοδο που ακολούθησε καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια στατιστικής αξιοπιστίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα τη σημερινή Έκθεση. Η αποκάλυψη των αληθινών δημοσιονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα του ελλείμματος, το μέγεθος του οποίου είχε επισημανθεί νωρίτερα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσε αντίδραση τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και των αγορών.
- Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη μέρα έχουν θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας αναγνωρίζοντας τη σημασία των αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Η προσπάθειά μας έχει αρχίσει ήδη να αναγνωρίζεται, καθώς στα συμπεράσματα του ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου, έχει καταγραφεί μια πρώτη θετική αντίδραση στις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.
- Ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Προχωράμε, επίσης, σε μεγάλες τομές που ενισχύουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Βουλής, αλλά και των πολιτών με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο σε μηνιαία βάση.
----------------------------------

ΟΑΕΔ - ΤΑΜΕΙΑ.


ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 13-01-2010
ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΑΕΔ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
1. Η αλήθεια είναι μια και αναμφισβήτητη: Και στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων παραλάβαμε ένα απίστευτο χάος. Μερικά μόνο ενδεικτικά παραδείγματα:
- Το ΙΚΑ τους τελευταίους τρεις μήνες του χρόνου, κάθε μήνα, έστελνε στον Υπουργό Οικονομικών μια επιταγή με 300 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις, όταν είχε ήδη πάρει από τον κρατικό Προϋπολογισμό όλα όσα εδικαιούτο.
- Το 2009, ένα άλλο Ταμείο, των ελευθέρων επαγγελματιών, ξεκίνησε με 300 εκατομμύρια ευρώ και ξόδεψε πάνω από 1 δις ευρώ!
- Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουμε σε όλα τα Ταμεία, σε όλους τους Οργανισμούς.
2. Mια αλόγιστη, απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ επί 5 χρόνια, έφερε τον Οργανισμό σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ταμειακή κατάσταση. Αποτελεί γεγονός, ότι ο ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά δίδεται καθημερινός αγώνας για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ιδιαίτερα προς τους ανέργους, οι οποίοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα επιδόματα ανεργίας θα καταβάλλονται κανονικά.
-----------------------------------------

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ


Απο τον Βασικό σχολιασμό 7ης/01/10

ΜΕΡΙΚΑ, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ), ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ...

Μιλάνε πολλοί για «σύγχυση» και «αλαλούμ» με το μέτρο των αποδείξεων. Υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις στα πολλά, εύλογα, ερωτήματα. Θα θέλαμε να θέσουμε σε όλους αυτούς, μερικά απλά ερωτήματα:
1. Ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει η κοινωνική διαβούλευση για το μέτρο των αποδείξεων, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν είναι προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας της χώρας να ζητάνε αποδείξεις;
2. Ο προσδιορισμός των τελικών αποφάσεων για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός των αποδείξεων χρειάζεται εξαντλητική μελέτη για να απαντηθούν δίκαια όλες οι επιμέρους απορίες.
- Υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν να έχει έτοιμες απαντήσεις για όλα από την πρώτη στιγμή;
- Και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων στην κοινωνική διαβούλευση, είναι δυνατόν ποτέ η κυβέρνηση να πει στους πολίτες «μην μαζεύετε αποδείξεις μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις»; Αν είναι δυνατόν...
3. Η καθολική εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων είναι τόσο αυτονόητη και έχει τόσο αγκαλιαστεί από τους πολίτες, που είναι να απορεί κανείς γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη για να μην υπάρξουν αδικίες και να έχει το μέτρο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς αυτό που απαιτούμε όλοι μας: να πληρώσουν επιτέλους όλοι οι πολίτες φόρους δίκαια, ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματά τους, να σταματήσει η προκλητική φοροδιαφυγή και η άδικη επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων.
-----------------------------

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Χρονιά ανατροπών το 2010 λέει ο Γ. Παπανδρέου


Ελευθεροτυπία: 06/01/2010

Μεγάλες αλλαγές ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος «που σέβεται τον πολίτη, τον τόπο και τα όνειρά του» μέσα στο τρέχον έτος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
"Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ακολούθως, επεσήμανε ότι οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις.
Εκτίμησε επίσης, ότι το 2010 θα μπουν τα θεμέλια "για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών". Και πρόσθεσε: "Τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά".
----------------------------

Μάχη τριετίας για τη μείωση του ελλείμματος


Ελευθεροτυπία: 06/01/2010

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του Φ.Π.Α και των φόρων στα καύσιμα» λένε οι υπουργοί.»

Στόχος να πέσει στο 3% έως το τέλος του 2012, αντί για το τέλος του 2013 - Θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν 25 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.
Τη άμεση λήψη μέτρων ώστε το έλλειμμα να έχει περιοριστεί κάτω από το 3% μέσα σε μία τριετία -δηλαδή έως το τέλος του 2012 αντί για το τέλος του 2013 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά- ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σημερινής άτυπης σύσκεψης των συναρμόδιων υπουργών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ζητούσε από τις Βρυξέλλες περιθώριο τεσσάρων ετών για το "νοικοκύρεμα" των δημοσίων οικονομικών. Ωστόσο, οι έντονες πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να επιταχύνει τη διαδικασία για τη μείωση του ελλείμματος. Συνολικά, αυτό θα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μια τριετία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και κατά τρεις μονάδες το 2011 και το 2012. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας διευκρίνισαν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρων καυσίμων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Όσον αφορά στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, διευκρινίστηκε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα γίνει από το 2010.
"Δεν υπάρχουν σκληρά και λιγότερα σκληρά μέτρα. Υπάρχουν δίκαια μέτρα που βοηθούν τον πολίτη", δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. "Ο πρόεδρος της κυβέρνησης μας ζήτησε και αποφασίσαμε, όλες οι αποφάσεις να είναι 'εμπροσθοβαρείς', να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται τώρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του", τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δήλωσαν ότι επίκεντρο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα είναι ο πολίτης. Το πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα. Η κατάθεσή του ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά αναβλήθηκε, εν αναμονή της άφιξης κλιμακίου της Ε.Ε. στην Αθήνα.
--------------------

Αισιόδοξη για την Οικονομία η Λούκα Κατσέλη


Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα σε τρία χρόνια θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα απ' ότι σήμερα εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας, η οποία, τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2012 είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
"Το 2010 θα είναι χρονιά ελπιδοφόρας δουλειάς και αγώνων για ένα καλύτερο αύριο" είπε η κυρία Κατσέλη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα καταφέρει οπωσδήποτε να υπερβεί τις οικονομικές δυσκολίες.
"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ο τόπος. Θέλουμε να πάρουμε άμεσα μέτρα για να βγει το συντομότερο η χώρα από την κρίση" σημείωσε χαρακτηριστικά.
-----------------------------------

Η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση


Ελευθεροτυπία 05/01/2010

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την οικονομική κρίση εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το 2010 είναι δύσκολο, ιδίως το α' εξάμηνο, αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπέρβαση, να διαμορφώσουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, μια σχέση αξιοπιστίας με τις διεθνείς αγορές, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του δημόσιου δανεισμού που είναι απολύτως αναγκαίο για να πληρώνουμε τα χρεολύσιά μας και για να μπορούμε να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος και να χρηματοδοτούμε τις κρατικές πολιτικές, να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος. Η χώρα, τόνισε, βρίσκεται σε συνθήκες δημοσιονομικής περιδίνησης «και πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο».
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα και σωστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξισορρόπησης, και να ενισχύονται η πραγματική οικονομία, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και να επιβάλλονται μεγάλες διαρθρωτικές τομές, προκειμένου να αλλάξουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία. «Τώρα χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας», ώστε «να φύγουμε από τον φορολογικό φαύλο κύκλο, από τη "χύμα" κατάσταση η οποία υπάρχει, και να περάσουμε σε ένα οργανωμένο σύστημα λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε.
Τόνισε ότι σταδιακά γίνεται κοινή συνείδηση πως κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ότι «με αυτό το σχέδιο έχει να κερδίσει και όχι να χάσει» και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα στα φορολογικά ή τα ασφαλιστικά μέτρα και τον πληθωρισμό σεναρίων και συζητήσεων γύρω από πιθανά μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής.
Η συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε, είναι οι μειωμένες κατά 12,5% λειτουργικές δαπάνες με στόχο την περαιτέρω μείωση των ελαστικών δαπανών. Τα 2011, 2012 και 2013, πρόσθεσε, προβλέπεται μείωση και των πληρωμών και των παραλαβών, «και έτσι η ελάφρυνση που θα επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό και κυρίως στο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πάρα πολύ μεγάλη», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
----------------------------------------