Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση


Ελευθεροτυπία 05/01/2010

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την οικονομική κρίση εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το 2010 είναι δύσκολο, ιδίως το α' εξάμηνο, αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπέρβαση, να διαμορφώσουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, μια σχέση αξιοπιστίας με τις διεθνείς αγορές, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του δημόσιου δανεισμού που είναι απολύτως αναγκαίο για να πληρώνουμε τα χρεολύσιά μας και για να μπορούμε να εξυπηρετούμε το δημόσιο χρέος και να χρηματοδοτούμε τις κρατικές πολιτικές, να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος. Η χώρα, τόνισε, βρίσκεται σε συνθήκες δημοσιονομικής περιδίνησης «και πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο».
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα και σωστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξισορρόπησης, και να ενισχύονται η πραγματική οικονομία, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και να επιβάλλονται μεγάλες διαρθρωτικές τομές, προκειμένου να αλλάξουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία. «Τώρα χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας», ώστε «να φύγουμε από τον φορολογικό φαύλο κύκλο, από τη "χύμα" κατάσταση η οποία υπάρχει, και να περάσουμε σε ένα οργανωμένο σύστημα λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε.
Τόνισε ότι σταδιακά γίνεται κοινή συνείδηση πως κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ότι «με αυτό το σχέδιο έχει να κερδίσει και όχι να χάσει» και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα στα φορολογικά ή τα ασφαλιστικά μέτρα και τον πληθωρισμό σεναρίων και συζητήσεων γύρω από πιθανά μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής.
Η συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε, είναι οι μειωμένες κατά 12,5% λειτουργικές δαπάνες με στόχο την περαιτέρω μείωση των ελαστικών δαπανών. Τα 2011, 2012 και 2013, πρόσθεσε, προβλέπεται μείωση και των πληρωμών και των παραλαβών, «και έτσι η ελάφρυνση που θα επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό και κυρίως στο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πάρα πολύ μεγάλη», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
----------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: