Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 13-01-2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ». ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
1. Οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Τόσο κατά την συνάντηση όσο και από τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, αποδίδουν καρπούς. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής Κυβέρνησης απαιτείται κατεπειγόντως, για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν ν' απαντηθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, έχει αρχίσει μια δράση, ούτως ώστε ν' αρχίσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, μία δημοσιονομική παγίωση πρέπει να αρχίσει το 2010 και το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει κάτω από το 3% το 2012.»
2. Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων και το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας, «την οποία εμείς εγγυόμαστε ότι θα κατακτήσουμε και πάλι, συστηματικά, βήμα-βήμα, πρώτα απ' όλα απέναντι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και διεθνώς».
3. Ενδεικτική της γενικευμένης αναξιοπιστίας που κληρονομήσαμε είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές, που δημοσιεύτηκε μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου.
- Η Έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία ξεκίνησαν με την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 και ολοκληρώθηκαν με την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης έως τον Οκτώβριο του 2009, καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Είναι προφανές πως στην περίοδο που ακολούθησε καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια στατιστικής αξιοπιστίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα τη σημερινή Έκθεση. Η αποκάλυψη των αληθινών δημοσιονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα του ελλείμματος, το μέγεθος του οποίου είχε επισημανθεί νωρίτερα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσε αντίδραση τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και των αγορών.
- Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη μέρα έχουν θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας αναγνωρίζοντας τη σημασία των αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Η προσπάθειά μας έχει αρχίσει ήδη να αναγνωρίζεται, καθώς στα συμπεράσματα του ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου, έχει καταγραφεί μια πρώτη θετική αντίδραση στις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.
- Ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Προχωράμε, επίσης, σε μεγάλες τομές που ενισχύουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Βουλής, αλλά και των πολιτών με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο σε μηνιαία βάση.
----------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: