Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Μάχη τριετίας για τη μείωση του ελλείμματος


Ελευθεροτυπία: 06/01/2010

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του Φ.Π.Α και των φόρων στα καύσιμα» λένε οι υπουργοί.»

Στόχος να πέσει στο 3% έως το τέλος του 2012, αντί για το τέλος του 2013 - Θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν 25 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.
Τη άμεση λήψη μέτρων ώστε το έλλειμμα να έχει περιοριστεί κάτω από το 3% μέσα σε μία τριετία -δηλαδή έως το τέλος του 2012 αντί για το τέλος του 2013 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά- ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σημερινής άτυπης σύσκεψης των συναρμόδιων υπουργών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ζητούσε από τις Βρυξέλλες περιθώριο τεσσάρων ετών για το "νοικοκύρεμα" των δημοσίων οικονομικών. Ωστόσο, οι έντονες πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να επιταχύνει τη διαδικασία για τη μείωση του ελλείμματος. Συνολικά, αυτό θα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μια τριετία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και κατά τρεις μονάδες το 2011 και το 2012. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας διευκρίνισαν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρων καυσίμων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Όσον αφορά στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, διευκρινίστηκε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα γίνει από το 2010.
"Δεν υπάρχουν σκληρά και λιγότερα σκληρά μέτρα. Υπάρχουν δίκαια μέτρα που βοηθούν τον πολίτη", δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. "Ο πρόεδρος της κυβέρνησης μας ζήτησε και αποφασίσαμε, όλες οι αποφάσεις να είναι 'εμπροσθοβαρείς', να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται τώρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του", τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δήλωσαν ότι επίκεντρο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα είναι ο πολίτης. Το πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα. Η κατάθεσή του ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά αναβλήθηκε, εν αναμονή της άφιξης κλιμακίου της Ε.Ε. στην Αθήνα.
--------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: